Facebook nam očitao lekciju iz biznisa

 

facebook

Ovih dana u srpskom internet svetu i javnosti zavladala je prava zbunjenost i negodovanje na reakcije izmenjenog Facebook-a, tj.  dodavanja dugmeta Explore Feed.

Iz kompanije Facebook kažu da je to samo privremenog karaktera i da će izmena trajati svega nekoliko meseci, kako su objavili pojedini srpski mediji.

A mi smo eto malo razmišljali i našli i dobre strane ovih novina koje nam je nenadano priredio Facebook.

U svega par dana se videlo koliko je naša privreda oslonjena na Facebook.

I ne samo privreda, već i novinarstvo.

Pokazalo se da većina biznisa kod nas funkcioniše preko fejsa u dobroj meri.

Jeftin vid reklamiranja i dopiranje do potencijalnog kupca za relativno mali novac je bila osnova poslovanja mnogih koji su poslovali na ovaj način.

Zaključak je da smo se izgleda malo opustili i da nam je moćni Facebook dao jednu opomenu, a možda učinio i ogromnu uslugu svima. Možda ćemo se sada svi malo trgnuti i shvatiti da nema velikog biznisa za male pare, što bi se reklo.

Reklamiranje na ovoj najpoznatiojoj društvenoj mreži je za naše prilike dramatično poskupelo.

Što bi se reklo: Ko voli, nek‛ izvoli.

Ova lekcija nam je bila I te kako potrebna i umesto što svi kritikuju ovaj potez kompanije Facebook, mi predlažemo da se zapitaju: Da li je zaista moguće reklamirati se za mali novac i zarađivati veliki?

Koliko košta reklama na tv-u, na portalima, na radiju, u novinama?

Zašto nam televizija ne omogući tako jeftino reklamiranje?

Zato što nije isplativo, zar ne?

Dolazimo do suštine, jedne od…

U doba neo liberalnog kapitalizma, biznis je stvar koja je olako shvaćena u nas. Nekako smo navikli da za mali trud dobijemo mnogo ili onoliko koliko smo sami pomislili da nam pripada.

Biće da smo loše shvatili, jer kao i svuda u svetu, moraćemo i mi da se posvetimo kvalitetu pre nego li kvantitetu.

Zato, dragi prijatelji, koliko god da vam se ne dopada ova istina, Facebook je počeo da nas ocenjuje i za sada imamo svi zabetoniranog keca sa postoljem.

Ali, dobro u svemu tome je što ćemo se brzo osvestiti i shvatiti da se roba i usluge moraju nuditi i na drugi način osim preko društvenih mreža, a da nam društvene mreže budu samo podrška za razvoj malog biznisa, jer veliki biznis svakako ima dovoljno novca da sebi plati reklamu, zato i jeste veliki biznis.

U svakom slučaju, ne preostaje nam ništa drugo, nego da se nadamo da će veliki Facebook biti bar malo milostiv i ako ne da vrati cene na staro, onda da ih bar malo redukuje na dole, u skladu sa našim platežnim mogućnostima, a za korisnike koji ne koriste Facebook samo biznisa radi jedna poruka: Pomozite našoj privredi i malo više posećujte dugme  Explore Feed, ono na kojem je nacrtana raketa.

Autorski tekst by Miloš Dimitrijević

Podeli :

You may also like...